tiistai 28. huhtikuuta 2009

27.4.2009: Siuntio Tigers vs. Team noname 30671

Måndagen 27nde April klockan 19 var det dags för Siuntio Tigers första match. Det var hemmamatch i Aleksis Kivi Areena mot Team noname 30671. På morgonen så kom första förstärkningen till laget då tyska backen Hans Grill landade på Sjundeå Internationella Flygfält. I några dagar hade GM Jens Stenström sökt efter en målvakt att ta Timo Nikkonens plats. Efter många misslyckade försök så lyckades scoutningen i sista minuten. Tjeckiska Jan Mares anslöt sig till laget bara en timme före matchstart och fick ta första målvaktsplatsen.

PERIOD 1
Lagets nervositet inför första matchen visade sig vara ett minde problem än förväntat. Redan efter 51 sekunder speltid tappar Team 30671:s försvar pucken i egen försvarszon och Ilpa Sarka stjälar pucken och tar skottchansen själv trots att kedjekamrat Andreas Harting sökt upp bra plats invid målet. Sarkas beslut visar sig vara det rätta då pucken seglar in förbi målvakten Väinö Rinkinen. En väldigt bra början för Siuntio Tigers.

Vid 1:17 tar Team 30671 sin första utvisning för matchen då Nikodemus Palkeinen tappar nerverna i en het situation och blir dömd för holding. Siuntio Tigers väldigt offensiva lag satte genast igång med en ordentlig powerplay, men Team 30671 håller ut. Efter lite på två minuter speltid så drar Tigers upp pucken från egen zon till anfall. Osmo Sanelma ger en tvärpass rakt upp till Raimo Kylmämaa som väntar vid blåa linjen. Han tar sig in i anfallszon och ger en passning till kapten Jarmo Valkonen som manövrer förbi en back och smäller av ett jätteskott rakt upp i övre hörnet. Vid 2:27 är det 2-0 till Tigers.

Två minuter senare går Tigers igen på snabbanfall från egen försvarszon. Hans Grill ger en lång och snabb passning upp till Oskari Helin i den neutralazonen. Helin tar sig in i anfallszon där han ger en vacker pass till Jari Änkiläinen som skjuter en one-timer mot mål. Vid 4:42 blir Väinö Rinkinen slagen för tredje gången och Tigers tar en 3-0 ledning.

Resten av första perioden blir sedan ett dödsryck av Team 30671 som desperat försöker få in pucken i Tigers mål. Vid fyra olika tillfällen får de klara målchanser men Jan Mares visar sig vara värd pengarna. Gång på gång gör han otroliga paradräddningar och håller nollan. Inga fler mål under första perioden.

PERIOD 2
Andra perioden börjar med en ordentligt offensiv av Tigers, men nu är det Team 30671 målvakt Väinö Rinkinens tur att visa sin bättre sida. Gång på gång stoppar han ett eventuellt 4-0 mål. Inte ens Tigers-målstjärna Eemeli Tiri får in pucken. Vid tiden 31:36 tar dock Team 30671 matchens andra utvisning då Eerikki Tuominen blir dömd för holding. Igen sätter Tigers igång med en ordentlig powerplay offensiv och vid 33:04 sätter Osmo Sanelma in 4-0 målet efter en otrolig personlig prestation. Matchen verkar över redan under denna andra halvan av andra perioden.

En stund senare, vid 35:20, gör Team 30671:s försvar bort sig ordentligt igen när de lämnar Johannes Piekkari helt obevakad framför Rinkinens mål. Erkki Täck märker situationen och ger en snabb passning till Piekkari som lägger in den i mål. Rinkinen har ingen tid att reagera och Team 30671:s försvar får ett till mål på sin nacke. Andra perioden slutar utan större händelser efter detta 5-0 mål.

PERIOD 3
Början av tredje period är fartfyld och vid 42:41 blir Tigers Raimo Kylmämaa utvisad för tripping. Team 30671 sätter igång med en ordentlig offensiv men vid 43:40 så kapar Tigers kaptenen Jarno Valkonen en passning och ger en snabb passning till lagkamraten Pertti Ruponen som kommer ensam genom och ger Väinö Rinkinen ingen chans då han lägger in 6-0 åt Tigers.
Siuntio Tigers blir dock aningen översjälvsäkra och lyckas inte klara av att bryta Nikodemus Palkeinen och Henrik Trupkins uppspel åt Elmer Waara som bestraffar Tigers för sin utvisning. Jan Mares lyckas inte hålla nollan och Team 30671 minskar Tigers ledning till fem mål. Vid 43:48 står det 6-1 på måltavlan.

Vid 49:09 blir Team 30671 målgörare Elmer Waara utvisad för crosschecking och Tigers visar igen att powerplay är deras största styrka. Vid 50:36 passar Erkki Täck fram kaptenen Jarno Valkonen som än en gång visar sig vara värd sin plats som kapten i laget. Ett hårt skott som målvakten Rinkinen inte ser förrän det är för sent. 7-1 till Tigers.

Två powerplays för Tigers går sedan utan resultat: Ilmo Jännäri tar en utvisning för high-sticking vid 50:16 och Eerikki Tuominen blir utvisad 53:53 för holding. Tigers hade redan dock bevisat att deras powerplay är nåt att frukta. Matchen var dock ändå inte slut än.

Vid 56:22 spelar Esa Trast fram Raimo Kylmämaa som ser att Eemeli Tiri är ledig vid målet. En vacker passning når Tiri som inte behöver göra mer än att lägga in den i tomt mål. En och en halv minut senare så passar Andreas Harting fram Ilpo Sarka som slår in slutresultatet 9-1 åt Siuntio Tigers.

ANALYS
Siuntio Tigers powerplay fungerade väldigt bra. Lite problem med backarna gjorde att Team 30671 slapp på underläges kontringar för mycket. Som tur spelade Jan Mares en otrolig match i Tigers målet och det var tack vare honom som det bara kom ett baklängesmål. Med en räddningsprocent på 92,86 % så var han matchens hjälte. Anfallet fungerade riktigt bra och Team 30671:s målvakt var hela tiden stressad med totalt 30 skott varav han lyckades rädda 21.
Tigers försvar var det största problemet. Utöver kaptenen Jarno Valkonens, Ilpo Sarkas och nyinskaffade Hans Grills personliga insattser så förekom allt för mycket småmissar och tabbar. Speciellt det redan nämnda powerplay-försvaret visade sig vara ett problem.